8. marca 2013
Zaradi prodaje orožja Hrvaški obsodili Carlosa Menema

Sodišče v Buenos Airesu je 8. marca 2013 nekdanjega predsednika Argentine Carlosa Menema obsodilo zaradi nezakonite prodaje 6500 ton orožja Hrvaški in Ekvadorju v devetdesetih letih. Sodniki so sklenili, da ni bilo mogoče poslati orožja iz Argentine brez predsednikove odobritve.

Senatorju Menemu, ki je državo vodil od 1989 do 1999, zdaj grozi od štiri do dvanajst let zapora, kazen za kaznivo dejanje tihotapljenja bo izreklo drugo sodišče, njegovi odvetniki pa so že napovedali pritožbo.

Pošiljke argentinskega orožja so potekale v med letoma 1991 in 1995, v času embarga OZN na izvoz orožja na področje bivše Jugoslavije. Šlo je za sedem ladijskih pošiljk.

Najmanj ena ladja iz Argentine je pristala v slovenskem pristanišču Koper. V drugi knjigi trilogije V imenu države: Preprodaja je zapisano, da je sredi oktobra 1991, ko je jugoslovanska vojna mornarica blokirala hrvaška pristanišča, iz Buenos Airesa v Koper priplula ladja Opatija z 257 tonami tovora.

Prav tako je objavljen dokument, ki dokazuje, kako je hrvaško državno podjetje za trgovino z orožjem RH Alan nakazalo 2,7 milijona dolarjev na bančni račun Diega Pallerosa, odprt pri banki v Urugvaju.

Tudi posrednik Diego Palleros, ki je pozneje pobegnil iz Argentine v Južnoafriško Republiko, je bil prejšnji teden obsojen skupaj s predsednikom Menemom in takratnim obrambnim ministrom. Skupno je sodišče obsodilo deset oseb.

Lansko leto so bili zaradi prodaje orožja Hrvaški na dolgoletne zaporne kazni obsojeni najvišji generali čilske vojske. V evropskih državah, ki so bile glavne izvoznice velikanske količine orožja in streliva na nekdanja jugoslovanska bojišča medtem ni bil obsojen še nihče.

www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-21719187
www.clarin.com/politica/Condenan-Menem-contrabando-Ecuador- Croacia_0_878912291.html
www.clarin.com/politica/Condenaron-Menem-ahora-deciden- prision_0_879512150.html