14. maja 2014
New York Press Club Award 2014 za Blaža Zgago

Ugledni New York Press Club je včeraj razglasil prejemnike novinarskih nagrad za leto 2014. Med mnogimi različnimi kategorijami je nagrado za poročanje o poslovnem svetu na internetu prejelo pet novinarjev Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ). Poleg ameriškega novinarja in enega najboljših poznavalcev Wall Streeta Michaela W. Hudsona si nagrado delijo še štirje novinarji iz nekdanje Jugoslavije. Iz Srbije Djordje Padejski, Milan Dudvarski in Branislav Sovljanski ter Blaž Zgaga iz Slovenije.

V nagrajenem članku so po večmesečni preiskavi, ki je potekala v okviru projekta Offshore Leaks, podrobno pojasnili, kako so mogotci iz srbskih podjetij Agrohem, Fidelinka in Navip prečrpali premoženje v slamnata podjetja na Britanskih Deviških otokih in jih spravili v stečaj, na stotine zaposlenih pa je ostalo brez dela. Nekdanji makedonski minister za gospodarstvo in poslovnež Žanko Čado, ki je bil osrednji igralec usodnih privatizacij, medtem živi in posluje v Ljubljani.

ICIJ je sicer za preiskave podjetij v davčnih oazah aprila letos prejel tudi nagrado vodilne ameriške organizacije preiskovalnih novinarjev Investigative Reporters & Editors (IRE) za leto 2013.

Povezavi:
https://www.newyorkpressclub.org/awards.php
http://www.icij.org/offshore/offshore-firms-funneled-away-millions-serbian-companies-shed-workers-and-lurched-toward