29. aprila 2014
Nagrada Overseas Press Club 2013 za ICIJ

Ugledni Oversea Press Club iz New Yorka, ZDA, je v četrtek, 24. aprila 2014, podelil nagrado za najboljše preiskovalno novinarsko zgodbo 2013 Mednarodnemu konzorciju preiskovalnih novinarjev (International Consortium of Investigative Journalists – ICIJ).

“Projekt ‘Secrecy for Sale’ je prelomen projekt digitalne dobe. Gre za izvrsten dosežek, v katerem se je oblikovala zelo velika ekipa, ki je skupaj pregledala, analizirala in poročala o ogromni količini podatkov iz skrivnostnega sveta bančnih računov v davčnih oazah, skritih pred očmi vlad in državljanov. Zlikovci so bili imenovani in osramočeni, podzemlje, v katerem so uspevali, pa je bilo razkrito in pojasnjeno natančno in poglobljeno,” je zapisala žirija.

V projektu Offshore leaks je sodelovalo več kot 110 novinarjev iz prek 40 držav. Iz Slovenije je sodeloval član ICIJ Blaž Zgaga in Center za preiskovalno novinarstvo (CPNS). Osem izvirnih preiskovalnih novinarskih zgodb o slovenskih lastnikih računov v davčnih oazah je bilo med aprilom in junijem 2013 narejenih v sodelovanju s televizijo POP TV.

Povezave:

http://www.icij.org/blog/2014/04/tribute-paid-journalisms-silent-heroes-award-win
https://www.opcofamerica.org/awards/21-best-investigative-reporting-0