20. marca 2013
Ogromne količine argentinskega orožja za Hrvaško

Eden najboljših argentinskih novinarjev Daniel Santoro, ki je leta 1995 začel preiskovati nezakonito trgovino z orožjem v Argentini, njegovo novinarsko preiskovanje pa je sprožilo kriminalistične preiskave in obsodbo takratnega predsednika Carlosa Menema, takratnega obrambnega ministra, več najvišjih častnikov argentinske vojske in posrednikov pri trgovini z orožjem, je pojasnil vrste in količine orožja, ki so ga v času mednarodnega embarga prodali Hrvaški.

Argentina je Hrvaški skrivaj prodala 36 havbic kalibra 155 milimetrov proizvajalca Fabricaciones Militares, 18 topov kalibra 120 milimetrov italijanskega proizvajalca Oto Melara, 70.000 jurišnih pušk FAL, več sto protitankovskih in več tisoč protipehotnih min ter več tisoč ton streliva. Večji del pošiljk je na Hrvaško prispel s šestimi ladjami med letoma 1993 in 1995. Prva ladja z argentinskim orožjem pa je priplula že oktobra 1991. Z 257 tonami prepovedanega tovora je ladja Opatija pristala v slovenskem pristanišču Koper, blago pa je bilo nemudoma pretihotapljeno prek državne meje s pomočjo slovenskih in hrvaških tajnih služb.

Informacija o pristanku ladje Opatija v Kopru in njen tovorni list se nahaja v zbirki dokumentov, ki sta jo proučila avtorja trilogije V imenu države. Da je bilo z adjo Opatija pripeljano orožje, je potrdil tudi argentinski novinar Santoro.