5. maja 2014
Blaž Zgaga med 100 informacijskimi junaki sveta

Organizaciji Novinarji brez meja iz Pariza je ob svetovnem dnevu svobode tiska, 3. maju, prvič razglasila stoterico posameznikov, ki so kot informacijski junaki “vir navdiha vsem ljudem in tistim, ki si prizadevajo za svobodo. Brez njihove odločnosti in odločnosti njim podobnih, bi bilo preprosto nemogoče širiti območja svobode.”

Med stoterico so ustanovitelj Wikileaks Julian Assange, Gleen Greenwald in Laura Poitras, ki sta objavila informacije o globalnem prisluškovanju Edvarda Snowdena, direktor Mednarodnega konzorcija preiskovalnih novinarjev (ICIJ) Gerald Ryle, ki je vodil doslej največje preiskovanje davčnih oaz in mnogi drugi novinarji, blogerji in aktivisti, zlasti iz držav, kjer je svoboda tiska in govora resneje ogrožena.

Iz Evrope je na seznamu osem posameznikov, med njimi trije s področja bivše Jugoslavije. Iz Srbije je Brankica Stanković, urednica oddaje Insider, iz Črne Gore urednica revije Monitor Milka Tadić Mijovič, in iz Slovenije direktor CPNS in svobodni novinar Blaž Zgaga.

Povezave:

http://heroes.rsf.org/en/
http://heroes.rsf.org/en/blaz-zgaga/