19. marca 2014
Ameriška nagrada za ICIJ

Mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev (ICIJ) je včeraj prejel nagrado Scripps Howard 2013 za poročanje o gospodarstvu  in poslovnem svetu. Žirijo je združenje preiskovalnih novinarjev s sedežem v Washingtonu D. C. prepričalo z dolgotrajno preiskavo davčnih oaz s skupnim imenom Offshore Leaks, v kateri je sodelovalo preko 100 novinarjev iz več kot 40 držav.

Nagrade za najboljša novinarska dela različnih zvrsti in izdelke medijske industrije podeljuje fondacija Howard Scripps iz ameriške zvezne države Ohio, ki je za nagradni sklad namenila 180.000 dolarjev. ICIJ je prejel nagrado William Brewster Styles in 10.000 dolarjev.

http://www.shawards.org/PDF/Foundation-Release-3-14-14.pdf

V ekipi novinarjev ICIJ, ki je prejela nagrado Scripps-Howard 2013 je tudi član ICIJ iz Slovenije Blaž Zgaga. Sodeloval je namreč pri nastajanju enega od petih člankov, ki jih je žiriji prijavil ICIJ. V njem so preiskovali nepravilnosti pri privatizaciji v Srbiji, v katere je bil vpleten nekdanji makedonski gospodarski minister Žanko Čado, ki živi in posluje v Ljubljani.

http://www.icij.org/offshore/offshore-firms-funneled-away-millions-serbian-companies-shed-workers-and-lurched-toward

ICIJ je v letu 2013 za preiskave davčnih oaz prejel tudi prestižni častni doktorat Univerze v Liegu. Ena najstarejših belgijskih univerz je doslej častne doktorate podelila uglednim posameznikom in organizacijam kot so Nelson Mandela, Vaclav Havel, Salman Rushdie, Amnesty International, Zdravniki brez meja in drugim.